Jennifer
47, senior projectleider
Klachten: long covid
Na mijn corona-besmetting in november 2021 ontwikkelde ik ernstige long covid-klachten. Ik had last van extreme vermoeidheid, voortdurende hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, kou, een pijnlijke huid en pijn bij het lopen.
Ook was ik overgevoelig voor prikkels. Zo had ik pijn achter mijn ogen bij het tv kijken of lezen. Ik kon geen telefoongesprekken voeren of podcasts luisteren zonder hoofdpijn en duizeligheid. Regelmatig had ik een terugval; een periode waarin de klachten nog heftiger waren. Mijn dagen waren dan gevuld met op bed of op de bank liggen. In de ‘betere’ periodes kon ik één activiteit per dag doen, zoals boodschappen doen of koken. Zo’n activiteit moest ik dan wel op zijn laatst rond twee uur ‘s middags doen. Daarna was ik te moe.
Ik had in die tijd contact met een fysiotherapeut, een ergotherapeut, de bedrijfsarts en C-support. Ondanks alle goede adviezen leek ik geen invloed te hebben op hoe ik mij voelde. Dat maakte me wanhopig.
Alles begon te veranderen toen ik in juni startte bij een oedeemfysiotherapeut die veel ervaring had met long covid-klachten. Ik was ontzettend bang om een terugval te krijgen, maar in het eerste gesprek zei ze vol overtuiging dat ik die vanaf nu niet meer zou hebben. Daarmee nam ze bij mij de angst weg, want ik besloot haar te geloven. De hartkloppingen verdwenen naar de achtergrond.
Ook gaf deze therapeut me vertrouwen om weer te gaan bewegen, iets waar ik ook bang voor was geweest. Binnen drie weken kon ik meerdere activiteiten op een dag doen, wandelen en fietsen. Zo kwam ik van de vermoeidheidsreflex af: door wel te bewegen, maar ook mijn lijf rust te geven en weer een buffer op te bouwen. Het herstel van de vermoeidheidsklachten ging toen heel snel.
In dezelfde periode kwam ik in contact met de boeken The way out van Alan Gordon, Breaking free van Jan Rothney, de podcast Tell me about your pain en de app Curable. Die gingen over de mind-body-aanpak, die goed aansloot bij de weg die ik was ingeslagen. Ik kreeg deze tips van mijn lotgenotengroepje, waar ik via WhatsApp contact mee heb. Met z’n vijven slepen we elkaar erdoorheen.
Dankzij schrijfoefeningen uit de mind-body-aanpak begon ik veel over mezelf te ontdekken. Zo merkte ik dat ik veel druk voor mezelf opbouw, wat zich direct vertaalt in fysieke druk die pijn veroorzaakt. Ik zag voor het eerst de oorzaak: de overtuiging dat ik een goede werknemer moet zijn, het gevoel dat ik dingen niet goed doe, de angst dat anderen mij niet leuk vinden, de angst dat ik teleurstel.
Ik ontdekte dat ik een aantal eigenschappen heb die het stressresponssysteem gemakkelijker ‘aan’ houden. Zo ben ik altijd alert geweest op anderen in mijn omgeving. Ik stel hoge eisen aan mezelf en ben vaak pas tevreden als iets perfect is. Ik voelde me schuldig als ik iets voor mezelf deed. En ik was erg perfectionistisch: ik deed alles alsof mijn leven ervan afhing. Nu kan ik beter relativeren en zeg ik vaak: ‘we gaan het wel zien!’.
Ook deed ik meditaties om mijn zelfcompassie te vergroten. Het leerde me: je bent goed zoals je bent. Hiervoor had ik al jaren mindfulness gedaan, maar nu pas had ik echt contact met mijn lijf en begreep ik dat emoties die je negeert vast gaan zitten. Ik deed somatic tracking: rustig gaan zitten en nieuwsgierig, zonder oordeel, voelen waar de pijn zit. Daarnaast leerde ik om pijn anders te benoemen. Door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik heb weer wolkjes’ in plaats van ‘ik heb weer een scherpe pijnscheut’ haalde ik de lading eraf.
Met name dankzij de schrijfoefeningen pelde ik laag voor laag af. Ik ging zo steeds dieper, naar vroegere issues. Ik leerde er aandacht aan te geven en ze te accepteren. Ik zag dat ik mijn vermoeidheidsreflex onbewust in stand had gehouden door angstgedachten.
Langzaamaan leerde ik om mijn klachten aan te pakken met deze mind-body-aanpak, tot uiteindelijk mijn laatste klacht, hoofdpijn, ook verdween. Ik kon langzaamaan weer redelijk pijnloos televisiekijken, achter een computerscherm zitten en autorijden. Ik ging zelfs naar de Efteling. Telkens legde ik de lat ietsje hoger en vierde ik de nieuwe mijlpalen met mijn lotgenotengroepje.
Met kleine stapjes ben ik gaan re-integreren op het werk, waarbij ik ingesleten gewoontes ging doorbreken. Na het werk ben ik nu bijvoorbeeld tevreden, ongeacht wat ik heb gedaan. Half juni 2023 ben ik weer 32 uur gaan werken op honderd procent van mijn oude niveau. Ik loop drie keer per week hard, heb het fijn met mijn gezin met drie kinderen en geniet van yoga. De mind-body-aanpak is nu onderhoud geworden, met hoofdpijn als ‘waarschuwingssignaal’.
Verdiep je in de mind-body-aanpak voor chronische pijn en andere aanhoudende lichamelijke klachten. Er is inmiddels aardig wat over te vinden, met wetenschappelijke onderbouwing, zoals bij curablehealth.com. Als zorgverlener kun je een belangrijke rol spelen in iemands herstel, door iemand met overtuiging gerust te stellen dat het weer goed komt en hem of haar op weg te helpen in de gedragsverandering.
MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG
Verdiep je in de mind-body-aanpak voor chronische pijn en andere aanhoudende lichamelijke klachten. Er is inmiddels aardig wat over te vinden, met wetenschappelijke onderbouwing, zoals bij curablehealth.com. Als zorgverlener kun je een belangrijke rol spelen in iemands herstel, door iemand met overtuiging gerust te stellen dat het weer goed komt en hem of haar op weg te helpen in de gedragsverandering.